Autofagia w dosłownym tłumaczeniu to samotrawienie, samo zjadanie.
To naturalna metoda samoleczenia i samooczyszczania organizmu, poprzez mechanizm samotrawienia tkanek, organelli oraz wirusów i bakterii na poziomie komórkowym, aby pozbyć się tych uszkodzonych, starych, zdegenerowanych.
Przeznaczone do rozkładu fragmenty komórek, niepełnowartościowe białka, wirusy, bakterie czy grzyby, zamykane są w małych pęcherzykach z błony komórkowej, które następnie są transportowane do lizosomów.
Autofagię zbadał i udowodnił jej skuteczność profesor Yoshinori Ohsumi, który w 2016 roku otrzymał Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii.
Autofagia włącza naturalne procesy:
- samouzdrawiania,
- spowalnia starzenie i ochrony DNA
- zwiększa wydajność fizyczną ciała
- poprawa struktury mózgu i jego neuroplastyczność
- odwraca lub zatrzymuje procesy chorobowe
- zapobiega martwicy tkanek,
- przeciwdziała skutkom stresu oksydacyjnego w obrębie mitochondriów,
- podnosi naturalnie na odporność, poprzez wykluczenie patogenów komórkowych.
Nieprawidłowy przebieg autofagii powoduje, że organizm nie może pozbyć się “odpadów komórkowych” prowadząc do zaburzenia homeostazy w ciele lub chorób. Procesy autofagii ulegają zaburzeniu i zatrzymaniu, gdy organizm jest nadmiernie przekarmiony nieprawidłową dietą.
Najnowsze badania, pokazują, że zaburzenie procesów autofagii jest przyczyną chorób metabolicznych np. cukrzycy typu II, neurodegeneracyjnych np. choroby Parkinsona, chorób nowotworowych, stłuszczenia wątroby, czy chorób mięśnia sercowego. Autofagia często jest wykorzystywana do współeczenia tych chorób.
Jak aktywować autofagię?
Nasze ciało zaczyna „sprzątanie” w sytuacji, gdy zaczynamy celowo dostarczać mniej jedzenia i kalorii lub w momentach głodzenia organizmu. Trzy najlepsze sposoby na jej pobudzenie to:
- Głodówka lecznicza.
Podczas postu, kiedy nie ma zewnętrznego źródła energii, autofagia sprawia, że nasze komórki naturalnie zaczynają trawić te uszkodzone, słabe lub chore. Rozpoczyna się proces regeneracji, komórki są w lepszej kondycji i wydłuża się ich długość życia, a ponieważ nasze komórki to my to zaczynają się procesy naturalnego odmłodzenia.
Najskuteczniejsza do pobudzenia autofagii jest głodówka trwająca od 24 do 72 godzin.
Warto pamiętać o nawodnieniu i o tym, aby po głodówce dostarczyć sobie odpowiedniej ilości minerałów i witamin, tak by się nie osłabić zbyt mocno.
- Post przerywany
Aby aktywować procesy autofagii powinien trwać minimum 16 godzin.
Może być też prowadzony w czasie 18/6 godzinny, lub 20/4 godzinny. gdzie 6 i 4 t okienka żywieniowe, w czasie których jesz normalnie
- Ćwiczenia fizyczne, zwłaszcza trening interwałowy, również pobudza w ciele procesy autofagii.
Dieta ketogeniczna też jest uznawana za taką, która przywraca w ciele procesy autofagii. jednak musi być ona bardzo dobrze przeprowadzana, nie wystarczy tu tylko wykluczenie z diety węglowodanów, a dziś też mówi się wiele o tym, że ma skutki uboczne.
Co daje aktywowanie autofagii gdy jesteśmy zdrowi?
- ciało rozpoczyna naturalne oczyszczanie
Rozkładane są nie tylko stare i uszkodzone komórki (białka, organelle), ale także bakterie i wirusy
- buduje się naturalna ochrona komórkowa przed wirusami, patogenami i w rezultacie chorobami
- mamy więcej energii i siły, nasz umysł jest bardziej skupiony, mamy “jasność myśli”
- rozpoczynają się naturalne procesy samouzdrawiania ciała
Kluczowe jest prowadzenie diety bez jedzenia, lub niskokalorycznej przez taki czas, który nas wzmacnia, ale nie doprowadza do wyczerpania
- proces zbyt szybkiego starzenia się zatrzymuje, i naturalnie młodniejemy (ciało, umysł, skóra)
Sprawnie działający proces autofagii jako naturalną metodą utrzymywania zdrowia. Eliminacja uszkodzonych organelli komórkowych i dysfunkcjonalnych białek sprzyja utrzymaniu homeostazy i przeciwdziała chorobom, co przyczynia się również do opóźnienia procesu starzenia.
Źródło:
Dereń-Wagemann I., Kiełbiński M., Kuliczkowski K., Autofagia – proces o dwóch obliczach Autophagy – process with two faces Dereń-Wagemann I., Kiełbiński M., Kuliczkowski K.
Maria Kocot A., Wróblewska B., Zabrzona autofagia jako czynnik etlologiczny zróznicowanych jednostek chorobowych.
IG
AUTOFAGA
Samoleczenie organizmu
Jak go aktywować?
Autofagia (samostrawienie, samozjadanie)
To naturalna metoda samoleczenia i samooczyszczania organizmu, poprzez mechanizm samotrawienia tkanek, organelli oraz wirusów i bakterii na poziomie komórkowym, aby pozbyć się tych uszkodzonych, starych, zdegenerowanych.
Autofagię zbadał i udowodnił jej skuteczność profesor Yoshinori Ohsumi, który w 2016 roku otrzymał Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii.
Autofagia włącza naturalne procesy:
- samouzdrawiania,
- spowalnia starzenie i ochrony DNA
- zwiększa wydajność fizyczną ciała
- poprawa struktury mózgu i jego neuroplastyczność
- odwraca lub zatrzymuje procesy chorobowe
- zapobiega martwicy tkanek,
- przeciwdziała skutkom stresu oksydacyjnego w obrębie mitochondriów,
- podnosi naturalnie na odporność, poprzez wykluczenie patogenów komórkowych.
Nieprawidłowy przebieg autofagii powoduje, że organizm nie może pozbyć się “odpadów komórkowych” prowadząc do zaburzenia homeostazy w ciele lub chorób. Procesy autofagii ulegają zaburzeniu i zatrzymaniu, gdy organizm jest nadmiernie przekarmiony nieprawidłową dietą.
Jak aktywować autofagię?
- Głodówka lecznicza.
Najskuteczniejsza do pobudzenia autofagii jest głodówka trwająca od 24 do 72 godzin.
Warto pamiętać o nawodnieniu i o tym, aby po głodówce dostarczyć sobie odpowiedniej ilości minerałów i witamin, tak by się nie osłabić zbyt mocno.
- Post przerywany
Aby aktywować procesy autofagii powinien trwać minimum 16 godzin.
Może być też prowadzony w czasie 18/6 godzinny, lub 20/4 godzinny. gdzie 6 i 4 t okienka żywieniowe, w czasie których jesz normalnie
- Ćwiczenia fizyczne, zwłaszcza trening interwałowy, również pobudza w ciele procesy autofagii.
Co daje aktywowanie autofagii gdy jesteśmy zdrowi?
- ciało rozpoczyna naturalne oczyszczanie
Rozkładane są nie tylko stare i uszkodzone komórki (białka, organelle), ale także bakterie i wirusy
- buduje się naturalna ochrona komórkowa przed wirusami, patogenami i w rezultacie chorobami
- mamy więcej energii i siły, nasz umysł jest bardziej skupiony, mamy “jasność myśli”
- rozpoczynają się naturalne procesy samouzdrawiania ciała
Kluczowe jest prowadzenie diety bez jedzenia, lub niskokalorycznej przez taki czas, który nas wzmacnia, ale nie doprowadza do wyczerpania
- proces zbyt szybkiego starzenia się zatrzymuje, i naturalnie młodniejemy (ciało, umysł, skóra)