Stary pogląd, że grzyby nie mają wiele wartości odżywczych, a jedynie smakowe, skutecznie obaliły… Boczniaki i inne grzyby hodowlane. 

Boczniaki są pełne bogatych substancji odżywczych, zawierają bardzo dużo białka, które jest przyswajalne przez nasz organizm aż w 70% dlatego mogą świetnie zastępować mięso na naszym talerzu. Mają również sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy z grupy B (wszystkie!), C oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, selen, potas, cynk i sód. 

A to dopiero początek ich walorów prozdrowotnych. Boczniaki możemy nazwać rośliną leczniczą:

  • obniżają w naturalny sposób cholesterol bo zawierają lowastatynę, która trzyma go w ryzach, a dodatkowo obniża poziom cukru we krwi. 
  • działają antynowotworowo i ochronnie na nasze komórki. Zawierają silny przeciwutleniacz – ergoteinę, która znajduje się też w innych grzybach hodowlanych i kiełkach. Ergoteina potrafi nawet naprawiać uszkodzone komórki, niestety nasz organizm sam jej nie produkuje, dlatego jedząc boczniaki regularnie regenerujemy nasze komórki i chronimy je przed starzeniem.
  • boczniaki i inne grzyby są też bogatym źródłem beta-glikanu związku poprawiającego odporność organizmu
  • niedawno stwierdzono nawet, że boczniaki zawierają tzw. pleuran, aktywną substancję, która może nawet prowadzić do zmniejszenia guzów nowotworowych 

Boczniaki mogą spokojnie jeść alergicy. Nie trzeba ich obierać, bo nie mają skórki, dlatego są łatwe do przygotowania. Gotując je powinno się unikać odlewania z nich wody, bo razem z nią uciekają cenne substancje. 

Jeśli chodzi o sposób ich przygotowania, to mogą dosłownie zastąpić schabowego, bo duże kapelusze można przyrządzić a la schabowy w jajku i bułce tartej. Ten tradycyjny sposób smakuje znakomicie, choć to najmniej zdrowy i wyszukany sposób. 

Tu poniżej podaję ci linki do pysznych przepisów na boczniaki. 

Mój ulubiony sposób ich przyrządzenia (też najszybszy!) to Boczniaki po Tajsku https://www.jadlonomia.com/przepisy/boczniaki-bbq/

https://www.jadlonomia.com/przepisy/tajskie-boczniaki-z-grilla/

Cudowne są też w sosie BBQ https://www.jadlonomia.com/przepisy/boczniaki-bbq/

A jako zimna przekąska do chleba pysznie smakują w sosie po kaszubsku 

https://www.jadlonomia.com/przepisy/boczniaki-po-kaszubsku/

Smacznego,zdrowego boczniaka pysznego!