To jest część druga artykułu, który wymieniam większość składników uczulających, jakie możesz znaleźć w kosmetykach.
SLS oraz SLES

Tak zwane SLS- y nie cieszą się dobrą sławą. Wiele osób o nich mówi, ale czym tak naprawdę są?
SLS (Sodium Lauryl Sulfate) to mocno drażniący detergent stosowany do produkcji kosmetyków, a przede wszystkim chemii gospodarczej i przemysłowej.
SLS może mieć silne właściwości uczulające i drażniące. Testy pokazują, że wysusza skórę, może także powodować świąd, rumień, a nawet doprowadzać do wystąpienia atopowego zapalenia skóry. W szamponach do mycia włosów jest często przyczyną powstawania łupieżu, swędzenia skóry głowy, a nawet wypadania włosów.
SLES (Sodium Laureth Sulfate) to substancja bliska SLS, która produkowana z tlenku etylenu, czyli pochodnej ropy naftowej. Ma silne właściwości spieniające, dlatego chętnie jest stosowana w większości kosmetyków myjących: w żelach i mydłach, płynach i olejkach do kąpieli, szamponach, płukankach do jamy ustnej a nawet tonikach do usuwania makijażu.
W jamie ustnej może powodować owrzodzenia i stany zapalne.

Na etykietach obecność SLS i SLES można poznać po następujących nazwach:
Sodium Lauryl Sulfate
Sodium Laureth Sulfate

PEG i PPG

PEG i PPG czyli tak zwane PEG-i pochodne glikolu polietylenowego i glikolu polipropylenowego. Są stosowane w przemyśle kosmetycznym na szeroką skalę jako rozpuszczalniki i środki, które zwiększają lepkość kosmetyków. Są często stosowanym emulgatorem oraz substancją myjącą we wszelkich preparatach do pielęgnacji ciała.

PEG tworzy na powierzchni skóry film zapobiegający ubytkowi wody z naskórka, nie przepuszcza powietrza i dlatego bardzo często przyczynia się do tworzenia stanów zapalnych skóry twarzy i pachwin.
PPG nadaje kosmetykom konsystencję emulsji. Substancja ta jest szeroko stosowana jako emulgator w pastach do zębów, płynach do płukania ust oraz dezodorantach w sztyfcie.
Do produkcji zarówno PEG jak i PPG używany jest tlenek etylenu, jest to gaz, który jest trujący. Tlenek etylenu, może uszkadzać strukturę genetyczną komórek i jest uznany za substancje rakotwórcze.Obie substancje PEG i PPG wpływają na uwrażliwienie skóry na drażniące substancje zawarte w kosmetykach.
Składniki kosmetyczne zawierające glikol polietylenowy oraz glikol polipropylenowy można znaleźć pod nazwami:
PEG np. PEG-40 Sorbitan Diisostearate
PPG np. PPG-15 Stearate
często składniki z końcówką “eth” np. Laureth

Chemiczne filtry UV

Chemiczne filtry UV są zagrożeniem dla naszego zdrowia. Często są przyczyną fotoalergicznej egzemy kontaktowej, są w stanie przenikać przez skórę do wnętrza naszego organizmu, i jak pokazują ostatnie badania, mogą wpływać na zmiany hormonalne w organizmie. Dlatego polecam ci korzystać tylko z kosmetyków zawierających filtry naturalne lub mineralne. Tak naprawdę każdy naturalny dobry krem, w którym bazą są naturalne oleje ma naturalny delikatny filtr ochronny, jest on niewielki około 4-6, ale w okresie jesienno-zimowym zupełnie wystarczy. Nie warto także “dublować” filtry na swojej twarzy n. filtr w podkładzie plus filtr w kremie bo dla jednej skóry to zdecydowanie za dużo.
Filtry chemiczne, znajdziesz w kosmetykach pod takimi nazwami:
Benzophenone – 3
Benzophenone – 4
Ensulizole (Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid)
Ethylhexyl Dimethyl PABA
Octinoxate (Octyl Methoxycinnamate)
Homosalate
Octyl Salicylate
Avobenzone (Butyl Methoxydibenzoylmethane)
Octocrylene

Lanolina

Lanolina to substancja natłuszczająca, rodzaj wosku pochodzenia zwierzęcego. Uzyskiwana jest z substancji wytwarzanej przez gruczoły łojowe pokrywające wełnę owczą. Lanolina w kosmetykach jest używana jako emulgator (zagęstnik) oraz substancja nawilżająca i natłuszczająca. Najczęściej występuje w maściach i kremach nawilżających, produktach do pielęgnacji włosów, szminkach, zmywaczach do paznokci i dezodorantach.
Lanolina jest często odpowiedzialna za podrażnienia i alergię skórną. Warto wykluczać kosmetyki do higieny intymnej z zawartością lanoliny, bo łatwo mogą uczulać. Uczulenie na lanolinę to często bardzo długo utrzymujące się wypryski. W skrajnych przypadkach u osób wrażliwych może powodować atopowe zapalenie skóry.

Lanolinę na etykiecie można znaleźć pod nazwą:
Lanolin

Parafina

Parafina jest jedną z substancji stanowiących największe zagrożenie dla zdrowej skóry. Parafina zapycha pory i sprawia, że skóra nie może oddychać. Jest pozyskiwana w procesie destylacji ropy naftowej. Jest często używana w kosmetykach konwencjonalnych bo jest łatwo dostępna i ma niską cenę. W wersji płynnej stosowana jest bezpośrednio przy zabiegach kosmetycznych i ciepłolecznictwie. W wersji miękkiej i twardej można ją znaleźć w kremach do twarzy, pomadkach czy fluidach pod makijaż. Skutecznie wyrównuje nierówności skóry i przebarwienia, ale jednocześnie pokrywa skórę trudną do usunięcia powłoką, nieprzepuszczalną dla wody i gazów. Skóra pod nią wydaje się być miękka i gładka, ale tak naprawdę pod powłoką parafiny po prostu się gotuje, nie oddycha wszystkie procesy życiowe są uniemożliwione. Po zastosowaniu parafiny, skóra może być także bardziej wrażliwa na działanie promieni słonecznych.
Sama parafina nie jest alergenem, ale jej stosowanie prowadzi do wielu niebezpiecznych procesów w skórze, związanych z intensywnym rozwojem bakterii beztlenowych.
Parafina może powodować:
podatność na zaskórniki i zmiany trądzikowe
kumulację toksycznych produktów przemiany materii, prowadząc do jej przedwczesnego starzenia się
Organizm ludzki nie potrafi przetworzyć i wydalić cząsteczek parafiny, w związku z tym jest magazynowana w wątrobie, nerkach i węzłach chłonnych.
Podejrzewana jest też o udział w powstawaniu zmian nowotworowych.

Parafinę na etykiecie znaleźć można pod nazwami:
Paraffin Oil
Parrafinum Liquidum
Synthetic Wax
Paraffin
Isoparaffin

Podobne działanie do samej parafiny maja inne produkty ropopochodne, które znaleźć można pod nazwami:
Vaseline, Petrolatum, czyli wazelina
Mineral Oil, czyli olej mineralny
Ceresin, czyli cerezyna (rafinowany wosk ziemny);
Cera Microcristallina, czyli wosk parafinowy;
Ozokerite, czyli ozokeryt (wosk ziemny);

!!!Jeśli szukasz prawdziwie, naturalnych i skutecznych kosmetyków wolnych od wszystkich wyżej wymienionych substancji alergizujących to zapraszam tutaj: https://naturalway.pl/full-shop/