Lecząc się dietą i próbując wielu diet jestem pewna, że nie ma żadnej diety idealnej, dla każdego. Każdy organizm ma inne potrzeby.

 

Wiele zależy od twojego trybu życia, stanu zdrowia, ale też od WIEKU!

Modyfikacja diety zgodnie z wiekiem ma sens! Poniżej wybrałam dla was 10 najważniejszych zasad jak zmodyfikować naszą dietę po 35 roku życia, aby nasz organizm nie starzał się zbyt szybko i aby nasza forma fizyczna i mentalna była przez długie lata w dobrej kondycji.

Dieta 35-65 lat 

Co się dzieje? 

Spowalnia metabolizm, mamy mniejsze zapotrzebowanie na kalorie, ale organizm nadal potrzebuje tłuszczy i substancji odżywczych. Dieta powinna iść w kierunku bardziej roślinnej.

 

  • OGRANICZ MIĘSO, a po 45 roku życia możesz nawet zupełnie z niego zrezygnować, lub jeść go okazjonalnie najlepiej białe, delikatne mięso, dobrej jakości.

 

  • TŁUSZCZE tak, ale bogate w oleje omega, tłoczone oleje na zimno powinny być standardem dodawanym do sałatek i do zimnych potraw. Łosoś lub inna tłusta ryba raz lub dwa razy w tygodniu, orzechy jedzone regularnie są super pomysłem 

 

  • ZWIĘKSZ ILOŚĆ  WARZYW w diecie o 20-30 %, zwłaszcza liściastych jedzonych na surowo. 

 

  • ZAMIEŃ PIECZYWO pszenne  na żytnie lub orkiszowe. 

 

  • ZREZYGNUJ Z CIAST, białego pieczywa, ciastek, ogranicz je do wyjątkowych okazji. 

 

  • ZAMIEŃ MLEKO NA ROŚLINNE. Zamień mleko i przetwory mleczne na mleko roślinne migdałowe, z nerkowców lub makowe.

 

  • BŁONNIK JEST WAŻNY jest ważny, zwłaszcza ten  zawarty w węglowodanach skrobiowych, takich jak pełnoziarnisty chleb i makaron, owies i ziemniaki – może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita nawet o jedną piątą.

 

  • SELEN zwłaszcza ten w ekologicznych w jajach, orzechach i pełnowartościowym  pieczywie jest niezbędny dla funkcji hormonalnych organizmu i  poprawia nastrój.

 

  • SŁODKIE PRZEKĄSKI ZAMIEŃ NA OWOCE o dużej ilości antyoksydantów, które mają także silne działanie przeciwstarzeniowe dla organizmu i skóry. Jedz jagody leśne, jeżyny, ciemne winogrona rozgryzaj razem z pestkami, zimą jedz ekologiczne suszone śliwki, żurawinę.

 

  • SUPLEMENTUJ WIT. D PZREZ CAŁY ROK,  bo naturalna absorbcja wit. D przez naszą skórę z wiekiem spada i warto ją uzupełniać nawet latem.