Wiem, że jeśli trafiłeś na ten blog to na pewno starasz się o siebie dbać naturalnie i świadomie.
Lato to jest Najlepszy Czas na Dietę Antyoksydacyjną, czyli taką która odmładza Twoją cerę naturalnie, napełnia siłą i spokojem Twój umysł oraz wzmacnia i uzdrawia Twoje ciało. Warto wykorzystać ten czas obfitości.
Jagody i wiśnie! to prawdziwa bomba antyoksydantów! Spieszmy się zatem bo są tylko chwilę!
Oba owoce mają mocny kolor, który zawdzięczają antocyjanom – barwnikom z grupy flawonoidów (silnych przeciwutleniaczy). Im jest ich więcej, tym barwa owocu jest ciemniejsza. I tym intensywniej działają na nasz organizm
Jagoda leśna (nie mylić z borówką), jest czarna w środku, koloruje język, ale dzięki temu ma dużo garbników, flawonoidów, bardzo dużo naturalnego kwasu foliowego, i całą gamę witamin takich jak: C, A, B, PP.
JAGODY jedzone w lecie regularnie:
- odmładzają i ciało i cerę, oczyszczają krew z toksyn,
- neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii
- uszczelniają naczynia włosowate, uzdrawiają cerę naczynkową, ale także pomagają na problemy żylne, tzw. ciężkie nogi
- chronią przed rozwojem stanów zapalnych zarówno jeśli chodzi o cerę np.. trądzikową jak i cały organizm
- dosłownie uzdrawiają żołądek, uszczelniają błony śluzowe żołądka
- obniżają poziom cukru we krwi i obniżają cholesterol
- przeciwutleniacze zawarte w jagodach działają przeciw nowotworowo, wraz z żelazem pomagają w produkcji czerwonych ciałek krwi, co skutecznie chroni przed anemią
- suszone jagody szybko likwidują biegunki.
Jak przechowywać jagody zimą?
Najlepiej je zamrozić. W tym celu należy położyć niemyte jagody na pergaminie, lub w otwartym pojemniku i włożyć do zamrażarki, a kiedy zamarzną, przełożyć do woreczka lub zamknąć szczelnie plastikowy pojemnik. W ten sposób możesz je przechowywać przez rok.
WIŚNIE to jedne z najbogatszych w przeciwutleniacze owoców bo w 100 gramach zawierają aż aż 400 mg czystego zdrowia. A oprócz tego bardzo dużo potasu, dlatego:
- odtruwają a co za tym idzie odmładzają cały organizm
- uszczelnia naczynia włosowate dzięki bardzo dużo zawartości wit. C
- wzmacniają i odtruwają serce, chronią przed zatorami
- sok z owoców wiśni pity wieczorem ułatwia zasypianie
- Jak jeść wiśnie, aby ich kwasowość nie przeszkadzała?
Najlepiej na świeże jako deser albo przekąska między posiłkami, można je wtedy posłodzić łyżeczką trzcinowego cukru lub ksylitolu.
Smacznego pysznego lata!