Jesienią jej owoce łatwo znajdziesz dziko rosnące. Warto zebrać je przede wszystkim ze względu na bardzo duże stężenie witaminy C. Trzy owoce dzikiej róży zaspokajają dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na tę witaminę.
Owoce dzikiej róży to bogactwo witamin i antyoksydantów zawierają:
- Witaminę C, której jest w nich od 30 do 40 razy więcej niż w cytrusach,
- Witaminy z grupy B takich jak B1 czy B2, ale również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak A, E, K,
- Kwas foliowy,
- Karotenoidy,
- Flawonoidy,
- Kwasy organiczne,
- Garbniki,
- Pektyny.
Dzika róża jest jedną z najzdrowszych roślin w naszym klimacie, jest naturalnym preparatem wpływającym na nasz układ immunologiczny, czyli wzmacniającym naturalną odporność organizmu.
Ma szereg właściwości prozdrowotnych:
- wzmacnia i chroni układ krwionośny – owoce dzikiej róży uszczelniają i wzmacniają naczynia i usuwają z nich złogi tłuszczowe i cholesterolowe.
- wspomaga układ trawienny – posiada właściwości rozkurczowe, koi ból brzucha, działa też moczopędnie eliminując toksyny z organizmu.
- wzmacnia i koi nerwy – róża jest cennym “lekarstwem”dla osób przemęczonych, po ciężkich chorobach, narażonych na stres.
- pomaga w przeziębieniu i dzięki dużej zawartości naturalnej wit. C pomaga szybciej wychodzić z choroby i wzmacnia odporność
- zapobiega osteoporozie,
- regeneruje chrząstkę stawową,
- działa przeciwbólowo w chorobach reumatycznych,
- łagodzi stany zapalne kości i stawów,
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
- wypłukuje nadmiar wapnia z nerek,
- redukuje ilość i wielkość kamieni szczawianowych,
- wspomaga leczenie kamicy i chorób wątroby,
- jest cenna dla urody – zmiękcza, nawilża i wygładza skórę dzięki kwasom organicznym i wit C. Złuszczające działanie kwasów owocowych zawartych w dzikiej róży pomaga w leczeniu zmian trądzikowych. Witaminy z grupy B są skuteczne w łagodzeniu łojotoku skóry i zapobiegają szorstkośći.
Proponuję Ci najprostszy WYWAR Z DZIKIEJ RÓŻY
Łyżkę rozdrobnionych owoców zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy przez 5 minut, odstawiamy na 12 godzin. Pijemy kilka razy dziennie po pół szklanki.
oraz NAPAR Z DZIKIEJ NA GRYPĘ I PRZEZIĘBIENIE polecany także dla dzieci
Potrzebujemy 2 łyżki rozdrobnionych owoców dzikiej róży łączymy z łyżką ususzonych liści jeżyny, maliny lub poziomki.
Zalewamy je 2 szklankami wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Po przecedzeniu dosładzamy miodem i pijemy 3 razy dziennie po pół filiżanki 15 minut przed jedzeniem.
Kiedy kwitną warto też zrywać kwiaty dzikiej róży, które w formie zaparzanych naparu mają działanie antyoksydacyjne, delikatnie oczyszczające i hamujące rozwój infekcji.