Jagoda leśna (inna jej nazwa to borówka czernica) to jedna z najzdrowszych w naszym klimacie roślin. Nie ma konkurencji jeśli chodzi o ilości antocyjanów, które nadają jej fioletowo – granatowy kolor, dlatego możemy o niej mówić bomba antyoksydacyjna.

Jej moc pochodzi z dzikiej natury, lasu, rośnie tylko w naturalnych warunkach. 

Jak jagody wzmacniają na nasze ciało i zdrowie?

  • trawienie

Jedzone regularnie nie tylko regulują pracę jelit, wzmacniają ściany jelit, ale także poprawią  trawienie. W medycynie ludowej były stosowane jako lek przeciwbiegunkowy. Jagoda pomaga także przy zaparciach. To jeden z najlepszych naturalnych leków na problemy żołądkowe i jelitowe. Pomaga  też w stanach zapalnych układu moczowego 

  • odporność 

Czarne jagody posiadają właściwości immunostymulujące. Wzmacniają odporność organizmu, dzięki dużej zawartości witaminy C zapobiegają wielu chorobom wirusowym i infekcjom

  • poprawiają wzrok 

Antyoksydanty m.in. luteina i duża zawartość wit A w czernicy poprawiają ukrwienie w gałkach ocznych. Jagoda czarna ma udowodnione działanie wspomagające leczenie  chorób oczu: zaćmy,  pomagają w niedowidzeniu zmierzchowym, w degeneracji plamki żółtej, w retinopatii cukrzycowej, hamują rozwój jaskry

  • chronią przed chorobami 

Posiadając silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.  Jagody czarne stosowane regularnie w diecie zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby:  nowotworowe, sercowo-naczyniowe i degeneracyjne

  • obniżają poziom cukru we krwii 

Jagodę leśną nazywa się nawet “insuliną roślinną”. W  XX wieku wyizolowano z liści borówki pochodną kwasu galusowego – myrtylinę i neomyrtylinę. Właśnie tym związkom przypisywane jest działanie hipoglikemiczne (przeciwcukrzycowe).Badania wykazały również znaczną zawartość chromu w liściach borówki, który cechuje się dobrą biodostępnością i ma również właściwości przeciwcukrzycowe.

  • opóźniają procesy starzenia

Mają bardzo silne działanie antyoksydacyjne dzięki temu utrzymują młodość umysłu, ciała i cery. 

Korzystaj z niej latem kiedy rośnie dziko.