Jagoda leśna (inna jej nazwa to borówka czernica) to jedna z najzdrowszych w naszym klimacie roślin. Nie ma konkurencji jeśli chodzi o ilości antocyjanów, które nadają jej fioletowo – granatowy kolor, dlatego możemy o niej mówić bomba antyoksydacyjna.
Jej moc pochodzi z dzikiej natury, lasu, rośnie tylko w naturalnych warunkach.
Jak jagody wzmacniają na nasze ciało i zdrowie?
- trawienie
Jedzone regularnie nie tylko regulują pracę jelit, wzmacniają ściany jelit, ale także poprawią trawienie. W medycynie ludowej były stosowane jako lek przeciwbiegunkowy. Jagoda pomaga także przy zaparciach. To jeden z najlepszych naturalnych leków na problemy żołądkowe i jelitowe. Pomaga też w stanach zapalnych układu moczowego
- odporność
Czarne jagody posiadają właściwości immunostymulujące. Wzmacniają odporność organizmu, dzięki dużej zawartości witaminy C zapobiegają wielu chorobom wirusowym i infekcjom
- poprawiają wzrok
Antyoksydanty m.in. luteina i duża zawartość wit A w czernicy poprawiają ukrwienie w gałkach ocznych. Jagoda czarna ma udowodnione działanie wspomagające leczenie chorób oczu: zaćmy, pomagają w niedowidzeniu zmierzchowym, w degeneracji plamki żółtej, w retinopatii cukrzycowej, hamują rozwój jaskry
- chronią przed chorobami
Posiadając silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Jagody czarne stosowane regularnie w diecie zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby: nowotworowe, sercowo-naczyniowe i degeneracyjne
- obniżają poziom cukru we krwii
Jagodę leśną nazywa się nawet “insuliną roślinną”. W XX wieku wyizolowano z liści borówki pochodną kwasu galusowego – myrtylinę i neomyrtylinę. Właśnie tym związkom przypisywane jest działanie hipoglikemiczne (przeciwcukrzycowe).Badania wykazały również znaczną zawartość chromu w liściach borówki, który cechuje się dobrą biodostępnością i ma również właściwości przeciwcukrzycowe.
- opóźniają procesy starzenia
Mają bardzo silne działanie antyoksydacyjne dzięki temu utrzymują młodość umysłu, ciała i cery.
Korzystaj z niej latem kiedy rośnie dziko.