Jagody leśne regularnie jedzone wtedy kiedy są dostępne naturalnie, a w zimie mrożone, to jeden z najprzyjemniejszych sposobów na zachowanie młodości i zdrowia. Jagody i wszystkie ciemne owoce leśne lub dziko rosnące  jak np. jeżyny, dziki bez, to źródło leczniczych polifenoli, czyli substancji zwalczających wolne rodniki i odtruwających organizm i cerę. 

Jeśli jedlibyście dwie szklanki dziennie jagód dziennie np. w koktajlu to:

  • uelastycznią się wasze naczynia krwionośne i wyreguluje ciśnienie krwi
  • znikną wszelkie stany zapalne cery np. trądzik i stany zapalne z organizmu! To o tyle ważne, że właśnie wewnętrzne stany zapalne są odpowiedzialne za rozwój nowotworów, a jagody przed nimi chronią.
  • schudniecie naturalnie bo polifenole z jagód przeciwdziałają namnażaniu się tego rodzaju tkanki tłuszczowej, która jest odpowiedzialna za otyłość
  • wasza cera dzięki dużej ilości garbników będzie lśnić zdrowym blaskiem

Borówka hodowlana niestety ma 1,5 razy słabsze działanie. Dlatego kiedy tylko kiedy tylko na to czas (druga połowa lata i wczesna jesień) korzystajmy z naszego naturalnego bogactwa, a także mroźmy jagody na zimę.