Kiełki to pokarm życia, tak pisze na ich opakowaniu ale tym razem ten marketing to prawda.Kiełki zawierają ERGOTEINĘ jest to niesamowita substancja, która potrafi naprawiać uszkodzone komórki,czyli działa antynowotworowo i chroni organizm przed chorobami. Organizm ludzki niestety jej sam nie wytwarza. Dlatego warto dorzucać Kiełki🌱 do codziennych posiłków.
Kiełki są od 10 do 100 razy bogatsze w fitozwiązki niż dojrzałe rośliny.Badania przeprowadzone w Szkole Medycznej przy Uniwersytecie Johnsa Hopkinsa wykazały że kiełki brokuła i kalafiora redukują ryzyko zachorowania na nowotwór piersi. Już niewielka ilość kiełków brokuła i kalafiora wspiera Twoje zdrowie. Aby uzyskać tyle samo fitozwiązków z dojrzałych warzyw musielibyśmy zjeść ich bardzo dużo.
Całą tajemnicą zdrowia kiełków jest proces kiełkowania. Ziarna Aą pełne witamin i kiedy zaczynają kiełkować, pobierając składniki odżywcze z ziemi i ze słońca (fotosynteza), to właśnie w początkowym okresie ich wzrostu witamin jest najwięcej. W czasie kiełkowania zawartość substancji odżywczych wzrasta od 4 do 10 razy w porównaniu do zawartości w samym ziarnie.
Kiełki dodatkowo są bardzo bogate w takie witaminy jak C, A, E, a także te z grupy B. Zawierają też dużo białka roślinnego, o wiele zdrowszego od tego, które pochodzi z mięsa. Dodatkową zaletą kiełków jest bardzo duża zawartość roślinnych enzymów, o działaniu antyoksydacyjnym, które są bardzo potrzebne naszym organizmom, a także utrzymują młodość naszej cery i ciała.
Kiełki to po prostu bomba witaminowa! Przy odrobinie wysiłku możesz przez cały rok uprawiać je w swoim domu, kupisz je także w każdym markecie.