Kasztany to oznaka jesieni. Zbierając kasztany w łatwy sposób możesz korzystać z ich właściwości leczniczych jesienią.
Kasztanowiec Biały od wieków był wykorzystywany jako roślina lecznicza o działaniu wzmacniającym naczynia krwionośne i przeciwzapalnym.
Ekstrakt z kasztanowca pozyskuje się z nasion kasztanowca. Swoje właściwości zawdzięcza unikalnej kompozycji związków czynnych:
- saponin,
- flawonoidów,
- proantocyjanidyn,
- kumaryn,
- witamin oraz soli mineralnych.
- zawiera także alantoinę, kwasy organiczne: kwas angelikowy, garbnikowy, linolenowy oraz olejek kamforowy.
Escyna obecna w ekstrakcie z kasztanowca białego wzmacnia tkankę łączną otaczającą naczynia krwionośne. Dzięki temu uszczelnia ściany naczyń, zmniejszając ich przepuszczalność.
W efekcie ekstrakt z kasztanowca
- niweluje problem opuchniętych, ciężkich nóg
- zmniejsza widoczność naczynek krwionośnych.
- działa przeciwzapalnie
- pomaga na bóle mięśni
Dodatkowo kasztanowiec zawiera wiele garbników i goryczy a to bardzo silne antyoksydanty dlatego kasztanowiec ma działanie odmładzające. Niweluje wolne rodniki, pobudza i odmładza skórę, przyspiesza gojenie naskórka i uszkodzeń skóry. Zabezpiecza przed powstawaniem rumienia posłonecznego, oraz delikatnie chroni skórę przed promieniowaniem UV.
Naturalny wysoko stężony ekstrakt z kasztanowca, który możesz wykorzystywać do obkurczania pajączków na nogach, łagodzenia objawów żylnych i żylaków, ale także jako tonik dla cery naczynkowej w celu wzmocnienia naczynek, zmniejszenia rumienia i poprawy kolorytu cery znajdziesz tutaj:
Ekstrakt posiada wysokie stężenie escyny i bardzo skutecznie działa na skórę. Stosuj go na nogi i problemy żylne na ciele tak często jak chcesz. Na twarz polecam ci go stosować 2 razy dziennie rano i wieczorem.
Świeże kasztany poleca się nosić w kieszeni i mieć kilka w domu bo niwelują skutki promieniowania elektromagnetycznego.
Warto pamiętać, o tym, że nieprzetworzone kasztany są trujące i nie nadają się do spożycia oraz że tzw. Kasztany jadalne, które spożywamy po upieczeniu czy w postaci kremu z kasztana to całkiem inna roślina (Aesculus hippocastanum).
Mimo, że kasztany nieprzetworzone są szkodliwe to możemy robić z nich nalewki lecznicze.
Przepis na intrakt z kasztanów
- 20-25 dojrzałych kasztanów zmiksuj w blenderze, możesz je wcześniej obrać ze skórki lub zmiksować ze skórką
- Kasztany zalej szklanką chłodnej, uprzednio przegotowanej wody i 0,5 spirytusu podgrzanego do temperatury 60 stopni.
- Przelej do słoika, zakręć i odstaw na miesiąc, wstrząsając słojem co jakiś czas.
- Po miesiącu intrakt jest gotowy. Możesz go przechowywać w ciemnym miejscu nawet przez rok
Na co pomaga intrakt z kasztanowca?
- pomaga od wewnątrz regulować pracę naczyń krwionośnych, poprawia przepływ krwii w naczyniach
- działa wzmacniająco na cały organizm
- pomaga regulować trawienie
Jak stosować intrakt ?
Doustnie nie więcej niż 2 łyżeczki od herbaty dziennie.
Zewnętrznie można nim nacierać miejsca gdzie występują problemy żylne.