Kasztany to oznaka jesieni. Zbierając kasztany w łatwy sposób możesz korzystać z ich właściwości leczniczych jesienią.

Kasztanowiec Biały od wieków był wykorzystywany jako roślina lecznicza o działaniu wzmacniającym naczynia krwionośne i przeciwzapalnym.

Ekstrakt z kasztanowca pozyskuje się z nasion kasztanowca. Swoje właściwości  zawdzięcza unikalnej kompozycji związków czynnych: 

  • saponin,
  •  flawonoidów, 
  • proantocyjanidyn, 
  • kumaryn, 
  • witamin oraz soli mineralnych. 
  • zawiera także alantoinę, kwasy organiczne: kwas angelikowy, garbnikowy, linolenowy oraz olejek kamforowy.

Escyna obecna w ekstrakcie z kasztanowca białego wzmacnia tkankę łączną otaczającą naczynia krwionośne. Dzięki temu uszczelnia ściany naczyń, zmniejszając ich przepuszczalność.

 W efekcie ekstrakt z kasztanowca

  •  niweluje problem opuchniętych, ciężkich nóg 
  •  zmniejsza widoczność naczynek krwionośnych.
  • działa przeciwzapalnie 
  • pomaga na bóle mięśni

 

Dodatkowo kasztanowiec zawiera wiele garbników i goryczy a to bardzo silne antyoksydanty dlatego kasztanowiec ma działanie odmładzające. Niweluje wolne rodniki, pobudza i odmładza skórę, przyspiesza gojenie naskórka i uszkodzeń skóry. Zabezpiecza przed powstawaniem rumienia posłonecznego, oraz delikatnie chroni skórę przed promieniowaniem UV.

 

Naturalny wysoko stężony ekstrakt z kasztanowca, który możesz wykorzystywać do obkurczania pajączków na nogach, łagodzenia objawów żylnych i żylaków, ale także jako tonik dla cery naczynkowej w celu wzmocnienia naczynek, zmniejszenia rumienia i poprawy kolorytu cery znajdziesz tutaj:  

 

 

Ekstrakt posiada wysokie stężenie escyny i bardzo skutecznie działa na skórę. Stosuj go na nogi i problemy żylne na ciele tak często jak chcesz. Na twarz polecam ci go stosować 2 razy dziennie rano i wieczorem.

Świeże kasztany poleca się nosić w kieszeni i mieć kilka w domu bo niwelują skutki promieniowania elektromagnetycznego. 

 

Warto pamiętać, o tym, że nieprzetworzone kasztany są trujące i nie nadają się do spożycia oraz że tzw. Kasztany jadalne, które spożywamy po upieczeniu czy w postaci kremu z kasztana to całkiem inna roślina (Aesculus hippocastanum).

 

Mimo, że kasztany nieprzetworzone są szkodliwe to możemy robić z nich nalewki lecznicze. 

Przepis na intrakt z kasztanów

  • 20-25 dojrzałych kasztanów zmiksuj w blenderze, możesz je wcześniej obrać ze skórki lub zmiksować ze skórką 
  • Kasztany zalej szklanką chłodnej, uprzednio przegotowanej wody i 0,5  spirytusu podgrzanego do temperatury 60 stopni. 
  • Przelej do słoika, zakręć i odstaw na miesiąc, wstrząsając słojem co jakiś czas.
  • Po miesiącu intrakt jest gotowy. Możesz go przechowywać w ciemnym miejscu nawet przez rok

Na co pomaga intrakt z kasztanowca? 

  • pomaga od wewnątrz regulować pracę naczyń krwionośnych, poprawia przepływ krwii w naczyniach
  • działa wzmacniająco na cały organizm 
  • pomaga regulować trawienie 

Jak stosować intrakt ? 

Doustnie nie więcej niż 2 łyżeczki od herbaty dziennie. 

Zewnętrznie można nim nacierać miejsca gdzie występują problemy żylne.