Mówimy o nim “dmuchawiec” lub mylimy go z mleczem, który jest zupełnie inną rośliną. Mniszek lekarski od miecza, który jest zwykłym chwastem odróżniają odchodzące wyżej od ziemi, bardziej rozłożyste liście i łodygi.
Na zdjęciu do tego artykułu pokazuje ci różnicę między mleczem a mniszkiem lekarskim.
Najważniejsze prozdrowotne właściwości mniszka lekarskiego to:
- poprawa trawienia i działanie przeciwcukrzycowe
Mniszek pospolity działa delikatnie przeciwcukrzycowo. Zawiera węglowodan inulinę która spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia do krwi i obniża indeks glikemiczny spożytego pokarmu.
- działanie moczopędne oczyszczające organizm z toksyn
Jak stosować mniszek lekarski w swojej kuchni?
- liście mniszka możesz dodawać do wiosennych sałatek
- piękne żółte kwiaty mniszka, który kwitnie wiosną możesz wykorzystać do sporządzenia naparu.
Przepis na napar z kwiatów mniszka
- 2 łyżeczki suszonych kwiatów mniszka zalać wrzątkiem i parz pod przykryciem przez ok. 10 minut. Pół szklanki odcedzonego naparu zaleca się pić 2 razy dziennie.