Mówimy o nim “dmuchawiec” lub mylimy go z mleczem, który jest zupełnie inną rośliną. Mniszek lekarski od miecza, który jest zwykłym chwastem odróżniają odchodzące wyżej od ziemi, bardziej rozłożyste liście i łodygi. 

Na zdjęciu do tego artykułu pokazuje ci różnicę między mleczem a mniszkiem lekarskim.

Najważniejsze prozdrowotne właściwości mniszka lekarskiego to: 

  • poprawa trawienia i działanie przeciwcukrzycowe

 

Mniszek pospolity działa delikatnie przeciwcukrzycowo. Zawiera węglowodan inulinę która spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia do krwi i obniża indeks glikemiczny spożytego pokarmu.

 

  • działanie moczopędne  oczyszczające organizm z toksyn 

 

Jak stosować mniszek lekarski w swojej kuchni?

 

  • liście mniszka możesz dodawać do wiosennych sałatek 
  • piękne żółte kwiaty mniszka, który kwitnie wiosną możesz wykorzystać do sporządzenia naparu. 

 

Przepis na napar z kwiatów mniszka

 

  • 2 łyżeczki suszonych kwiatów mniszka zalać wrzątkiem i parz pod przykryciem przez ok. 10 minut. Pół szklanki odcedzonego naparu zaleca się pić 2 razy dziennie.