Proteiny jedwabiu to substancja aktywna, która pochodzi z kokonów ćmy jedwabnika. Po tym jak ćma opuszcza kokon zostawia w nim mnóstwo wartościowych substancji aktywnych, które sprawiają że nasza cera staje się gładka jak jedwab:)
Proteiny jedwabne są bardzo podobne w swoim składzie chemicznym do protein występujących w skórze i włosach. Posiadają ładunek elektrostatyczny przeciwny do ładunku skóry i włosów, dzięki temu silnie przywiera on do powierzchni tworząc na skórze naturalną warstwę ochronną.
Zawierają aż 18 aminokwasów!
- Fibroina – ma zdolność wiązania i zatrzymywania wody (30 razy więcej w stosunku do swojej wagi), mocno nawilża, tworzy film ochronny na skórze, nie powoduje podrażnienia nawet bardzo wrażliwej skóry
- Serycyna – klej jedwabny, białko zlepiające włókna fibroinowe jedwabiu naturalnego. Poprawia stan bariery epidermy, zmniejszając utratę wody przez skórę
- Alanina – przyspiesza metabolizm
- Treonina – ważny składnik kolagenu
Tyrozyna – białko zawarte w adrenalinie i noradrenalinie; - Kwas asparaginowy – odtruwa organizm
- Lizyna – zawiera wit. C, produkuje L-karnitynę, tworzy tkankę chrzęstną
Jak działają na skórę?
- nadają skórze satynową miękkość i jedwabistość
- nawilżają, regulują gospodarkę hydro-lipidową, tworzą film ochronny, chronią skórę przed wysuszeniem
- działają odmładzająco (są silnym antyoksydantem), skutecznie wygładzają zmarszczki
- pobudzają, wzmacniają, chronią i stymulują komórki skóry
- regenerują, wspomagają gojenie ran,
- ujędrniają
Dla jakiej cery?
- każdej cery jako serum wygładzające i poprawiające blask
- cer dojrzałych, szarych w celu poprawy kolorytu, potrzebujących odmłodzenia, z widocznymi zmarszczkami koło oka, ust
- cer naczyniowych w celu ujednolicenia kolorytu i odmłodzenia
- każdego rodzaju cery w celu nawilżenia i odmłodzenia
Same zalety czy jest jakiś minus? Jest niewielki w stosunku do zalet – specyficzny zapach, który jednak po kilku sekundach utlenia się, dlatego jego zalety znacznie przewyższają jego niewielką wadę.
Serum proteiny jedwabiu znajdziesz tutaj: