Od dawna chciałam spróbować zrobić sama naturalne syropy, przede wszystkim podawać domowe, zdrowe syropy na kaszel mojej córeczce, ale także wzmacniać nimi odporność swoją i moich najbliższych. 

Miałam jednak takie zupełnie nieprawdziwe przekonanie, że ich zrobienie zajmie dużo czasu, a potem jeszcze trzeba przez kilka długich dni lub nawet tygodni czekać aż syrop będzie gotowy. 

Z błędu wyprowadził mnie koniec zimy tego roku…który był wyjątkowo trudny dla wielu osób bo szalała grypa. W moim domu też miałam małego pacjenta przez kilka długich dni i wtedy postanowiłam, że razem z moją 5 letnią córką spróbujemy zabrać się jednak za te syropy. 

I co się okazało, że zupełnie nie miałam racji bojąc się tego, że będę musiała poświęcić na to dużo czasu. Wprost przeciwnie okazało się, że ZROBIENIE DOMOWEGO, ZDROWEGO SYROPU JEST SZYBSZE NIŻ WIZYTA W APTECE ZA ROGIEM! I O WIELE BARDZIEJ OPŁACA SIĘ DLA NASZEGO ZDROWIA. 

W 40 minut zrobiłam (przy pomocy 5 latki:)  3 pyszne, pełne zdrowia domowe syropy. Dwa dni później zadzwonili z TVP z programu Pytanie na Śniadanie  z zapytaniem czy nie chciałabym być gościem i powiedzieć parę słów o naturalnych syropach na kaszel:) tzw. chichot losu:) tylko tym razem to był mój chichot, bo nie mówiłam o abstrakcyjnych syropach, ale zaniosłam do studia swoje (zdjęcie z nagrania z moimi syropami dołączyłam do tego artykułu)

A o oto najprostsze na świecie przepisy na domowe syropy: 

  1. SYROP Z CEBULI, najlepszy na kaszel suchy. 

Najprostszy z najprostszych, dlatego, że jego główny składnik prawie każdy ma w swoim domu:)

PRZEPIS: dwie ładne cebule kroimy na drobną kosteczkę.  Ja po pokrojeniu dodatkowo lekko ubiłam cebulę tłuczkiem od moździerza, aby szybciej puściła sok. Tak przygotowaną cebulę zasypujemy cukrem (około 4-5 łyżek), najlepiej  trzcinowym lub ksylitolem. Ja użyłam cukru trzcinowego. Po około 6 godzinach mamy gotowy syrop. Skrojoną cebulę odcedzamy, a płyn który zebrał się na spodzie to nasz pyszny (naprawdę super smakuje!) syrop, który przelewamy do buteleczki i stosujemy 3x dziennie po łyżeczce. 

JAK DZIAŁA: Syrop z cebuli uzupełnia w naszym organiźmie witaminy takie jak A, B1, B2, C, PP oraz mikroelementy m.in cynk, który odpowiada za budowanie odporności przeciwwirusowej. Świetnie łagodzi suchy, męczący kaszel.

Syropem z cebuli możemy także leczyć silny katar! Wystarczy, że nasączymy nim płatek kosmetyczny i będziemy regularnie przykładać go nosa i oddychać zapachem cebuli. Ten zapach jest całkiem przyjemny, ale intensywny, dlatego warto syrop z cebuli trzymać w szczelnie zamkniętej buteleczce, bo inaczej będzie go czuć w całym domu. 

       2. SYROP Z IMBIRU I CYTRYNY

Najpyszniejszy i jeszcze prostszy od syropu z cebuli. 

PRZEPIS: 3-4 cm korzeń imbiru ścieramy na tarce. Przy ściągnięciu skórki z imbiru warto uważać, bo najwięcej wartościowych witamin jest tuż pod nią. Imbiru nie obieramy, a bardzo delikatnie skrobiemy. 1 cytrynę najlepiej ekologiczną, a jeśli takiej nie mamy, to dobrze ją myjemy i sparzamy gorącą wodą, kroimy razem ze skórką w plastry. Tak przygotowany imbiri cytrynę przerzucamy do niewielkiego słoiczka i zalewamy miodem. Wystarczy tyle miodu aby przykrył nasz imbir i cytrynę, wtedy smak syropu będzie dość mocny. Jeśli robimy syrop dla dzieci dodajmy trochę więcej miodu, tak by zniwelował piekący smak imbiru. Naszą mieszankę odstawiamy na 2-3 godziny, po tym czasie mamy już syrop. Możemy bez ryzyka trzymać go w temperaturze pokojowej przez kilka następnych dni. 

JAK DZIAŁA: Syrop z imbiru i cytryny ma właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne, posiada zdolność likwidowania stanów zapalnych w organizmie, łagodzi kaszel i ból gardła, działa rozgrzewająco. Dodatkowo ma pyszny smak i warto go stosować przez całą zimę, bo dzięki dużej ilości beta-karotenu, wapniu, cynku, magnezu i żelaza, a także witamin A, E, C i z grupy B wzmacnia nasz organizm. 

     3. SYROP Z MALIN MROŻONYCH

Jak zrobić syrop z malin kiedy nie ma świeżych malin? Wykorzystać mrożone! Sprawdziłam to. Maliny mrożone świetnie się do tego nadają, a ponieważ w moim przepisie ich nie gotujemy, to zachowujemy w syropie wszystkie witaminy takie jak kwasy organiczne, cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, dużo witamin m.in. C i E (czyli witaminę młodości), ale też mikroelementy takie jak żelazo, magnez, cynk. 

PRZEPIS: Maliny rozmrażamy w garnku w bardzo niskiej temperaturze, tylko po to aby się rozmroziły i miały temperaturę pokojową, nie podgrzewamy ich. Rozmrożone maliny przekładamy do słoika warstwami razem z cukrem (ksylitolem lub trzcinowym), czyli warstwa malin, warstwa cukru…ostatnią warstwę zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2 doby gdzieś z boku w naszej kuchni. Po 2-3 dobach przecedzamy syrop, a maliny najlepiej zjadamy:) Aby syrop dłużej utrzymał się w warunkach domowych, możemy zapasteryzować słoik z syropem, gotując go w gorącej wodzie przez 5 minut. Tak zrobiony syrop malinowy trzymamy w lodówce. 

JAK DZIAŁA: syrop z malin wzmacnia odporność, pomaga na kaszel suchy i mokry, w przypadku gorączki obniża ją, potrafi aktywnie zwalczać grypę!

Życzę Ci aby Twoje syropy wyszły pysznie i dużo zdrowia!