Pokrzywę najlepiej zrywać tuż przed kwitnieniem czyli w kwietniu, maju i stosować dla zdrowia, ale też na trądzik.
Gdybyś tylko wiedział jak  bogata to roślina, i jak wiele dla ciebie może zrobić nigdy byś nie przeszedł koło niej obojętnie.

ODMŁADZA pokrzywa zawiera mnóstwo antyoksydantów, które unieszkodliwiają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu a duża zawartość wapnia i krzemu zapobiega osteoporozie.
USUWA NADMIAR WODY Z ORGANIZMU
usuwa substancje toksyczne z organizmu, zapobiega powstawaniu obrzęków i stanów zapalnych
LECZY ANEMIĘ I NIEDOKRWISTOŚĆ
podobnie jak preparaty z żelaza pokrzywa ma działanie krwiotwórcze. Wpływa korzystnie na poziom czerwonych krwinek oraz hemoglobiny odpowiedzialnej za transport tlenu w organizmie
WZMACNIA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY POPRAWIA TRAWIENIE I METABOLIZM
LECZY TRĄDZIK I WYGŁADZA ZMARSZCZKI

Jak korzystać z  pokrzywy we własnym domu?SOK młode liście pokrzywy płuczemy w wodzie i miksujemy, dodajemy trochę soku z cytryny, odrobinę wody mineralnej, miodu. Sok wypijamy na świeżo.
JAKO DODATEK DO SAŁATEK wystarczy przelać pokrzywę najpierw gorącą, a potem natychmiast zimną wodą, dzięki temu będzie bardziej soczysta
JAKO DODATEK DO ZUP WARZYWNYCH, pokrzywę wrzucamy na sam koniec gotowania
JAK SZPINAK po przepłukaniu dodajemy ją wszędzie gdzie tylko mamy ochotę do koktajli, do makaronów, do jajecznicy etc.

I jak warto się schylić i zerwać trochę? Prawda?