Uff jak gorąco…
W taki dzień nawet jeść się nie chce, a już napewno nie tradycyjny obiad.
W tym tygodniu sprawdziłam 2 świetne przepisy na 2 chłodniki bez śmietany, jogurtu, jajek, sama zdrowa jarzynka. Dzielę się nimi z Tobą bo są pyszne, chłodzące i zdrowe.
CHŁODNIK Z AWOKADO 🥑
Do jego przygotowania potrzebujesz (na 2-3 porcje):
2 dojrzale awokado
seler naciowy (3 łodygi) lub nieduży fenkuł czyli koper włoski, możesz też użyć obu, możesz też użyć 2 korzeni pietruszki, wtedy zupa będzie bardziej słodka w smaku
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
2-3 łyżki soku z limonki
1 duża szklanka wody
sól i pieprz do smaku
kromka chleba żytniego do każdej porcji zupy
Do dodatkowo do dekoracji i smaku:
Pół szklanki świeżej zieleniny, możesz dodać jakąkolwiek masz w domu np: natka pietruszki, kolendra, listki mięty lub oregano
2 łyżki cytryny
1 łyżka delikatnego w smaku oleju np. rzepakowego lub z pestek winogron
sól i grubo zmielony czarny pieprz (można też dodać ostry pieprz cayenne) do smaku
szczypta cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Seler, fenkuł lub oba podsmażasz na oliwie z oliwek przez kilka minut aż będzie miękki, na sam koniec w ostatniej minucie dodajesz czosnek. Usmażone warzywa razem z awokado i resztą składników wkładasz do miksera i miksujesz na gęstą masę, możesz dodać więcej wody jak wychodzi za gęsty.
Chłodnik chłodzimy w lodówce przez min 1-2 godz.
Przed podaniem pietruszkę i całą zieleninę drobno kroisz, czosnek wyciskasz przez praskę dodajesz pozostałe składniki i mieszasz, nakładasz sporą łyżeczkę na każdą porcję przed podaniem.
W międzyczasie chleb żytni kroimy na długie słupki i każdy podsmażamy w oliwie z oliwek lub delikatniejszej z każdej strony. Podajemy razem z z zupą jak na zdjęciu.
CHŁODNIK Z POMIDORÓW🍅 a la hiszpańskie Gazpacho
Kocham pomidory i kocham kiedy nadchodzi sezon na tę zupę. Dzisiejszą przygotowałam z własnych pomidorów, które urosły mi w moim ogródku:) podwójna satysfakcja i ze zrywania i jedzenia.
Do jej przygotowania potrzebujesz:
3-4 świeże dojrzałe pomidory
2 nieduże zielone ogórki
1 niedużą czerwoną paprykę
2 duże ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki octu winnego
1,5 szklanki wody
drobny szczypiorek do dekoracji i smaku
sól pieprz czarny i ziołowy do smaku.
drobno pokrojony chleb najlepiej żytni aby zrobić grzanki
Przygotowanie:
W tradycyjnym andaluzyjskim gazpacho warzywa miksujemy z namoczonym wcześniej chlebem, ale ja tego nie robię, bo wtedy zupa wydaje mi się zbyt ciężka wolę dodać do niej więcej grzanek, które gdy namokną w zupie sprawią, że jest ona wystarczająco odżywcza.
Pomidory obieramy ze skórki, ogórki też, z papryki wyciągamy nasiona, wszystko kroimy i wrzucamy razem z resztą składników do miksera i miksujemy na gęstą zupę.
Odstawiamy na 2-3 godz do lodówki.
Przed podaniem na oliwie z oliwy podsmażamy grzanki i kroimy szczypiorek. Ja nie lubię do gaspacho dodawać cebuli wolę ją udekorować szczypiorkiem wtedy jest lżejsza i może dłużej stać w lodówce, bo cebula ma dużo związków fermentacyjnych zwłaszcza w lecie przyśpiesza jej psucie.
Taką zupę możesz trzymać w lodówce nawet przez 2-3 dni.
Smacznego!