Uff jak gorąco…

W taki dzień nawet jeść się nie chce, a już napewno nie tradycyjny obiad.

W tym tygodniu sprawdziłam 2 świetne przepisy na 2 chłodniki bez śmietany, jogurtu, jajek, sama zdrowa jarzynka. Dzielę się nimi z Tobą bo są pyszne, chłodzące i zdrowe.

CHŁODNIK Z AWOKADO 🥑

Do jego przygotowania potrzebujesz (na 2-3 porcje):

2 dojrzale awokado

seler naciowy (3 łodygi)  lub nieduży fenkuł czyli koper włoski, możesz też użyć obu, możesz też użyć 2 korzeni pietruszki, wtedy zupa będzie bardziej słodka w smaku

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

2-3 łyżki soku z limonki

1 duża szklanka wody

sól i pieprz do smaku

kromka chleba żytniego do każdej porcji zupy

Do dodatkowo do dekoracji i smaku:

Pół szklanki świeżej zieleniny, możesz dodać jakąkolwiek masz w domu np: natka pietruszki, kolendra, listki mięty lub oregano

2 łyżki cytryny

1 łyżka delikatnego w smaku oleju np. rzepakowego lub z pestek winogron

sól i  grubo zmielony czarny pieprz (można też dodać ostry pieprz cayenne) do smaku

szczypta cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Seler, fenkuł lub oba podsmażasz na oliwie z oliwek przez kilka minut aż będzie miękki, na sam koniec w ostatniej minucie dodajesz czosnek. Usmażone warzywa razem z awokado i resztą składników wkładasz do miksera i miksujesz na gęstą masę, możesz dodać więcej wody jak wychodzi za gęsty.

Chłodnik chłodzimy w lodówce przez min 1-2 godz.

Przed podaniem pietruszkę i całą zieleninę drobno kroisz, czosnek wyciskasz przez praskę dodajesz pozostałe składniki i mieszasz, nakładasz sporą łyżeczkę na każdą porcję przed podaniem.

W międzyczasie chleb żytni kroimy na długie słupki i każdy podsmażamy w oliwie z oliwek lub delikatniejszej z każdej strony. Podajemy razem z z zupą jak na zdjęciu.

CHŁODNIK Z POMIDORÓW🍅  a la hiszpańskie Gazpacho

Kocham pomidory i kocham kiedy nadchodzi sezon na tę zupę. Dzisiejszą przygotowałam z własnych pomidorów, które urosły mi w moim ogródku:) podwójna satysfakcja i ze zrywania i  jedzenia.

Do jej przygotowania potrzebujesz:

3-4 świeże dojrzałe pomidory

2 nieduże zielone ogórki

1 niedużą czerwoną paprykę

2 duże ząbki czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek

2-3 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki octu winnego

1,5 szklanki wody

drobny szczypiorek do dekoracji i smaku

sól pieprz czarny i ziołowy do smaku.

drobno pokrojony chleb najlepiej żytni aby zrobić grzanki

Przygotowanie:

W tradycyjnym andaluzyjskim gazpacho warzywa miksujemy z namoczonym wcześniej chlebem, ale ja tego nie robię, bo wtedy zupa wydaje mi się zbyt ciężka wolę dodać do niej więcej grzanek, które gdy namokną w zupie sprawią, że jest ona wystarczająco odżywcza.

Pomidory obieramy ze skórki, ogórki też, z papryki wyciągamy nasiona, wszystko kroimy i wrzucamy razem z resztą składników do miksera i miksujemy na gęstą zupę.

Odstawiamy na 2-3 godz do lodówki.

Przed podaniem na oliwie z oliwy podsmażamy grzanki i kroimy szczypiorek. Ja nie lubię do gaspacho dodawać cebuli wolę ją udekorować szczypiorkiem wtedy jest lżejsza i może dłużej stać w lodówce, bo cebula ma dużo związków fermentacyjnych zwłaszcza w lecie przyśpiesza jej psucie.

Taką zupę możesz trzymać w lodówce nawet przez 2-3 dni.

Smacznego!