Prawda jest taka, że nie znamy przyczyn jakie powodują trądzik różowaty. Najczęściej objawy trądziku różowatego takie jak zaczerwienie, pieczenie skóry, czerwone grudki i krostki pojawiają się u osób między 20 a 30 rokiem życia.

Trądzik różowaty nazywany jest też „nerwicą skóry”, a to pokazuje, że jeśli masz trądzik różowaty, to wszystkie czynniki, które będą uspokajać twoją cerę będą jej sprzyjać zarówno jeśli chodzi o pielęgnację, jak i o styl życia i dietę.

Podstawową zasadą w żywieniu osób z trądzikiem różowatym jest dostarczenie organizmowi dużych ilości witamin i minerałów o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Na przykład takich jak witamina A, witamina C, witamina E  i beta karoten oraz selen i cynk. Działają one łagodząco na objawy towarzyszące trądzikowi różowatemu oraz przyczyniają się do poprawy stanu i wyglądu skóry.

W jakich produktach je znajdziesz:

  • OWOCE i WARZYWA awokado, brokuły, cytrusy, marchew, czerwona papryka, dynia, szpinak, jarmuż, warzywa kapustne, śliwki, brzoskwinie, morele
  • INNE oleje roślinne, orzechy, pestki dyni słonecznika, kiełki zbóż, ryby morskie, żółtka jaj

Najważniejsze jednak jest abyś zrezygnował z potraw i napojów, które będą wprowadzać twoją cerę w stan niepokoju i pobudzać skórę:

  • napoje gazowane i alkohole
  • słodycze
  • fast foody
  • dania instant
  • chipsy i pikantne przekąski  bogate w sól

Złota zasada jest taka: im zdrowiej jesz, tym mniej problemów będzie ci przysparzać cera z tendencją do trądziku różowatego.