Prawda jest taka, że nie znamy przyczyn jakie powodują trądzik różowaty. Najczęściej objawy trądziku różowatego takie jak zaczerwienie, pieczenie skóry, czerwone grudki i krostki pojawiają się u osób między 20 a 30 rokiem życia.
Trądzik różowaty nazywany jest też „nerwicą skóry”, a to pokazuje, że jeśli masz trądzik różowaty, to wszystkie czynniki, które będą uspokajać twoją cerę będą jej sprzyjać zarówno jeśli chodzi o pielęgnację, jak i o styl życia i dietę.
Podstawową zasadą w żywieniu osób z trądzikiem różowatym jest dostarczenie organizmowi dużych ilości witamin i minerałów o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Na przykład takich jak witamina A, witamina C, witamina E i beta karoten oraz selen i cynk. Działają one łagodząco na objawy towarzyszące trądzikowi różowatemu oraz przyczyniają się do poprawy stanu i wyglądu skóry.
W jakich produktach je znajdziesz:
- OWOCE i WARZYWA awokado, brokuły, cytrusy, marchew, czerwona papryka, dynia, szpinak, jarmuż, warzywa kapustne, śliwki, brzoskwinie, morele
- INNE oleje roślinne, orzechy, pestki dyni słonecznika, kiełki zbóż, ryby morskie, żółtka jaj
Najważniejsze jednak jest abyś zrezygnował z potraw i napojów, które będą wprowadzać twoją cerę w stan niepokoju i pobudzać skórę:
- napoje gazowane i alkohole
- słodycze
- fast foody
- dania instant
- chipsy i pikantne przekąski bogate w sól
Złota zasada jest taka: im zdrowiej jesz, tym mniej problemów będzie ci przysparzać cera z tendencją do trądziku różowatego.