I listopad i pandemia, czyli  temat bardzo ważny w tym czasie. Dieta antywirusowa, czyli jak chronić się przed wirusami? Nie piszę tutaj bezpośrednio o wirusie COVID bo takich badań jeszcze nie ma. Ale większość naturalnych, roślinnych składników o jakich tu pisze bardzo aktywnie nas chroni przed bardzo wieloma wirusami, nawet HIV, a także wzmacnia naszą odporność i pomaga łagodniej przechodzić infekcję. Zatem warto je stosować także jako osobistą tarczę ochronną w czasach pandemii. 

Ale zacznijmy od początku. Czy wiedzialeś/aś, że roślinne składniki, które używamy na co dzień w kuchni odpowiednio i regularnie przyrządzane mogą nas uchronić przed setkami najgroźniejszych wirusów?  Jest ich naprawdę bardzo wiele i jest z czego wybierać, dlatego podzieliłam ten artykuł na dwie części, nie ma kolejności alfabetycznej, jest to mój wybór dla Ciebie.

Miód, Cynamon, Goździki 

Zarówno miód jak i cynamon, i goździki działają antywirusowo. Razem działają jeszcze lepiej dla naszego układu odpornościowego, dlatego polecam ci tej zimy łączenie tych trzech składników w naturalnej herbatce. Przepis znajdziesz poniżej. 

Cynamon jest źródłem wielu cennych minerałów, m.in wapnia, potasu, fosforu, żelaza. Zapach zawdzięcza bardzo cennemu pod względem prozdrowotnym składnikowi o nazwie aldehyd cynamonowy. Wykazuje on bardzo silne działanie antywirusowe. działa m.in przeciw wirusom grypy (H7N3) i opryszczki. Podobnie działają olejki eteryczne zawarte w goździkach innych przyprawach korzennych, dlatego warto często je stosować w swojej kuchni. 

Naturalny miód, taki który nie ma dodatku cukru i łatwo się krystalizuje jest także naturalną substancją odwirusowującą nasz organizm. 

Przepis na herbatkę antywirusową stosowaną w lecznictwie ludowym.

W ciepłej, ale nie gorącej!, wodzie wymieszaj łyżkę stołową miodu z pół łyżeczki cynamonu i 3-4 goździkami. Możesz zamiast sypkiego cynamonu stosować też laskę cynamonu. Pij na zdrowie. 

Olej kokosowy, konopny, lniany

Ten nierafinowany, dobrej jakości jest ma właściwości ochronne potrafi dla naszego organizmu przed wirusami. Potrafi to też nierafinowany olej z oliwy, konopny, lniany i inne wysokiej jakości oleje. Olej kokosowy ma w swoim składzie wyjątkowo dużo średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych, które działają na nasz organizm poprzez rozpuszczanie osłony lipidowej  chorobotwórczych bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów, w ten sposób chroni nas przed wieloma wirusami np; grypy, opryszczki, wirusowym zapaleniem wątroby, wirusem Epsteina-Barr, a nawet wirusami wywołującymi AIDS.  

Borówka czarna czyli leśna jagoda 

Ten mały ciemny owoc zawiera ogromną ilość antocyjanów, garbników aż 15%, kwasów organicznych takich jak bursztynowy cytrynowy i jabłkowy. Dzięki temu działa na nasz organizm antyoksydacyjnie, antyseptycznie, a nawet przeciwgorączkowo. Wiele wirusów ma łatwiejszy dostęp do nas gdy mamy osłabioną odporność. Dzis już wiemy, że dporność w dużym stopniu zależy od stanu i funkcjonowania naszych jelit. Borówka czarna to jeden z najsilniejszych naturalnych antidotum na na pasożyty w organizmie, normuje także pracę jelit. Podobnie działają też przetwory z wiśni, najlepiej te, które nie zawierają dużo cukru.

Borówka stosowana regularnie, np przez 4-6 tygodni oczyszcza i odkaża organizm i pomaga w walce z wirusami, zwłaszcza grypy, oraz na stany zapalne płuc. Sok jak i przetwory z jagód warto stosować w trakcie przeziębienia gdyż pomaga szybciej wrócić do zdrowia i obniżają stan gorączki. Dieta antywirusowa powinna zatem być bogata w ten składnik.

Jarmuż i zielone sałaty

Jedz zielone! bo warto. Większość zielonych liściastych warzyw zawiera glukozynolany, takie jak inulina, intybina, indol takie jak indolo-3-karbinol (I3C), który podczas badań wykazał działanie mocno anty wirusowe, przeciwko takim wirusom jak: grypy IAV (H1N1) oraz HSV-1, HSV-2.

Ten składnik odkryto w dużym stężeniu w jarmużu, który warto jeść na surowo lub lekko zblanszowany. Posiadają go też niektóre rodzaje sałat zielonych np.endywia i rzymska, która jest najbardziej ze wszystkich sałat bogata w substancje odżywcze. Jej liście dodatkowo można też grillować.

Wykazano, że naturalne substancje w nich zawarte ograniczają stan zapalny płuc podczas infekcji wirusem grypy typu A oraz zapobiegają rozwojowi wtórnego zakażenia bakteryjnego.

Zielona herbata 

Zielona herbata pita codziennie ma przede wszystkim działanie prewencyjne, czyli chroni nas przed wieloma chorobami, m.in. przed stanem zapalnym organizmu, który może doprowadzić do rozwoju nowotworów. Stymuluje komórki mózgu, poprawia zdolności umysłowe. Japończycy wierzą że regularne picie zielonej herbaty może przedłużyć życie nawet o 10 lat.

Właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe zielona herbata zawdzięcza flawonoidom a dokładniej  katechinom. Już na etapie picia zielonej herbaty zabija ona bakterie szkodliwej mikroflory jakie mogą być w naszych ustach i nie pozwala przedostać im się dalej w głąb organizmu. 

Badania wykazały, że katechiny, blokują rozwój enzymów wspierających rozwój takich wirusów jak: HIV, opryszczki, zapalenia wątroby typu B, FCV, MNV czy HAV.

Najlepsze działanie wykazują odmiany szlachetne zielonej herbaty takie jak np. matcha czy gyokuro. Warto też pamiętać o tym, że zaparzamy zieloną herbatę w temperaturze nie wyższej niż 70-75 stopni. Wtedy zachowuje najwięcej właściwości prozdrowotnych. 

Przeczytaj drugi artykuł „Dieta antywirusowa część 1” na moim blogu. Zapraszam!

Odwiedź również mój Instagram.

Źródła: 

Polska The Times

Dr Wighard Strehlow, Żywność która leczy

Dr Jadwiga Górnicka, Leki z ogrodu