Pokrzywa przez lata zapomniana i niedoceniana w końcu powraca w wielkim stylu. Zaczyna być pożądana w naszych domach, czyli po prostu staje się sexy ziołem:) I słusznie, bo zawiera krzemu i żelaza kilkakrotnie więcej niż popularny szpinak i jarmuż. Dodatkowo jeśli zbierasz ją prosto z łąki masz pewność, że jest ekologiczna.

Pokrzywa majowa, jeszcze przed kwitnieniem jest najzdrowsza i ma najlepsze działanie prozdrowotne na nasz organizm. Dlatego korzystaj teraz z pokrzywy tak często jak tylko możesz. Po zakwitnięciu pokrzywy (w okolicy lipca) nadal możesz ją wykorzystywać w swojej kuchni, ale świeżość, smak i zieleń tej majowej jest najlepszy!

Ja zrywam pokrzywę regularnie od kilku lat, zaczynam jak tylko się pojawi w kwietniu, i coraz odważniej stosuję ją w mojej kuchni. W moim domu od wczesnej wiosny nawet moja 5 letnia córeczka pije szoty z pokrzywy. Dzielę się tutaj z Tobą moimi sprawdzonymi przepisami.

  • Szot z pokrzywy dla 2 osób 

2 pomarańcze, jabłko, i sporą kępkę pokrzywy wyciśnij w sokowirówce i pij rano na zdrowie! Smak cię napewno zaskoczy bo to jest pyszne!

  • Koktajl typu Lessi z pokrzywy i banana lub mango dla 2 osób

2 małe banany lub 1 duży, ewentualnie dojrzałe mango połącz z 500 ml mleka roślinnego, sporą kępką pokrzywy oraz szczyptą imbiru i kardamonu. Zmiksuj wszystko w mikserze kielichowym lub zblenduj! Możesz do smaku dodać łyżeczkę miodu, ale jeśli owoce są dojrzałe nie jest to potrzebne, bo koktajl jest słodki i pięknie zielony:)

  • Koktajl z truskawek i pokrzywy dla 2 osób

Jest to mega dawka witaminy wit. C, tak zdrowy i pyszny koktajl, że co roku czekam na niego i wyjątkowy jego smaki robię jak tylko pojawią się pierwsze krajowe truskawki.  250-300 gram truskawek zmiksuj w mikserze kielichowym lub zblenduj z 500 ml mleka roślinnego (polecam migdałowe lub z nerkowców) razem ze sporą kępką pokrzywy oraz 2-3 łyżeczkami cukru trzcinowego.  Możesz dorzucić szczyptę imbiru i kardamonu do smaku.

  • Świeża sałatka z pokrzywy.

Najważniejsze jest wiedzieć jak użyć pokrzywy do sałatki, jak to wiesz, możesz dorzucać ją do każdej wiosennej sałatki.

Pokrzywę przed dodaniem do sałatki myjemy, a następie bardzo szybko sparzamy gorąca wodą i natychmiast płuczemy zimną, dzięki temu wydobywamy jej zielony kolor, zachowujemy wartości odżywcze i sprawiamy że nadaje się do jedzenia (nie parzy:)

Mój  ulubiony przepis dla 2 osób : Kępka sparzonych liści pokrzywy, ziarna z całego granatu, 2 garści szpinaku baby, ziarna dyni (najlepiej wcześniej podsmażone na patelni), kostka sera koziego.  Dressing: łyżka oliwy, łyżeczka miodu, sok z połówki cytryny i dwie łyżki ciepłej wody wymieszaj do uzyskania jednej konsystencji i polej nim sałatkę. Mniam! ślinka cieknie na sama myśl.

  • Zupa z młodych pokrzyw

Przygotować wywar z bulionu 0,7 litra (mięsny lub warzywny), kilka garści młodych pokrzyw opłukanych i sparzonych drobno posiekać, 1 marchew zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, 3 nieduże ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewkę i ziemniaki podsmażamy przez kilka minut na maśle lub oleju kokosowym, po tym czasie dodajemy do bulionu i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut, na ostanie 5 minut wrzucamy pokrzywę, doprowadzamy zupę do wrzenia i odstawiamy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i jogurtem naturalnym. Smacznego!

  • !Pokrzywa zamiast lodówki!

Kiedy jesteśmy na biwaku obłożenie ryb, mięsa całymi roślinami pokrzywy zapobiega ich psuciu.

Korzystaj z tej niesamowitej rośliny tej i każdej wiosny i mniej się zdrowo!