Liście młodej pokrzywy to najbogatsze źródło żelaza i krzemu w naturalnej postaci, zawierają również wapń i magnez oraz witaminy C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. 

Zielone liście pokrzywy to źródło fitosteroli, flawonoidów, soli mineralnych, olejków eterycznych, kwasu foliowego i  i kwasów organicznych 

 

Jak działa pokrzywa na nasz organizm? 

 

  • wzmacnia i chroni przed chorobami i wirusami
  • działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie,
  • oczyszcza krew i cały organizm z nagromadzonych przez zimę toksyn
  • niszczy grzyby i bakterie wywołujących stany zapalne 
  • poprawia wygląd skóry włosów i paznokci
  • pobudza komórki produkujące przeciwciała i działa antyoksydacyjnie 

 

Udowodniono naukowo, że pokrzywa posiada silne właściwości krwiotwórcze. Dzięki temu, że zawiera idealną mieszankę  kwasu foliowego, żelaza, miedzi i witaminy K –  biorących udział w tworzeniu czerwonych krwinek i hemoglobiny. Dlatego młoda pokrzywa wzmacnia organizmy osób osłabionych, zestresowanych, przemęczonych, żyjących w pośpiechu, używających leków, a także dzieci, które często chorują.

 

Zasada podczas zbioru pokrzywy jest jedna: tak długo, jak nie zakwitła, jest pełna swoich niesamowitych właściwości. 

 

Najlepsza metoda to taka, aby hodować własną pokrzywę w ogrodzie i zrywać ją regularnie. Za każdy odrasta bardzo szybko młoda i tym samym możesz mieć młodą pokrzywę do późnej jesieni. Ja tak robię, a oprócz tego mam swoje “pokrzywowe” ścieżki.

 

Jak stosować młodą pokrzywę?

 

  1. pij sok ze świeżej pokrzywy

Ja polecam ci tzw. shoty. Najprostszy przepis na shota, którego uwielbia też moja córka to na 1 osobę: 

  • garść świeżej, ekologicznej pokrzywy 
  • 1 pomarańcza 
  • 1 plasterki imbiru 

To tylko przykład, możesz miksować pokrzywę z innymi owocami np. jabłkiem, truskawką, bananem. 

 

  1. suszona pokrzywa lub świeża lub mrożona latem i zimą może być stosowana jako składnik herbatek domowych, lemoniady, koktajli z owoców 
  2. możesz dodawać pokrzywę do sałatek 

(najpierw musisz ją sparzyć gorąca wodą i w tej samej chwili przelać zimną wtedy nie będzie “parzyć”)

  1. dodawaj świeżą pokrzywę do zup warzywnych na sam koniec gotowania, aby nie straciła swoich właściwości
  2. stosuj w kosmetykach dla cery problemowej. Jeśli masz problem z cerą problemową z zaskórnikami i trądzikiem, bardzo polecam ci krem antybakteryjny, który stworzyłam w marce Natural Way i który oprócz pokrzywy zawiera 10 innych ziół o działaniu przeciwzapalnym i stabilizującym pace gruczołów łojowych. Dzięki zawartości kwasu hialuronowego i oleju konopnego krem także wspaniale nawilża. Pełny jego opis znajdziesz tutaj: 

 

 

A jeśli masz swoje własne pyszne sposoby korzystania z pokrzywy podziel się nimi w komentarzach pod tym artykułem:)